Okulumuzun Tarihçesi

Okulumuzun Tarihçesi

01.01.2020 610

MİDYAT ATATÜRK ORTAOKULU

TARİHSEL GELİŞİM

1928 yılında Atatürk İlkokulu olarak eğitim-öğretime başlayan okulumuzun yeri daha sonra hastane olarak kullanıldı. 1940'ta halen Dörtyol'da Kasaplar Çarşısı ve kıraathane olarak kullanılmakta olan yerde eğitim-öğretime devam edildi. Nüfusu gittikçe artan Midyat'ın ihtiyacını karşılayamayınca okulumuz, 1955 yılında şimdiki binasına taşınmış ve eğitim öğretime başlamıştır. 1986 yılında buna bağlı olarak yapılan bina Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu adıyla faaliyete girdi. Yetersiz olan bu iki binaya ek olarak 1992 yılında bir blok daha yapıldı.Zorunlu eğitimin 8 yıl olduğu bu dönemde üç blok da Atatürk İlköğretim Okulu olarak eğitim öğretime devam etti.2009-2010 eğitim öğretim yılında bahçede yapılan dördüncü bloktan sonra okulun iki bloğu Mustafa Kemal İlköğretim Okulu olarak ayrıldı. Diğer iki blokta Atatürk Ortaokulu adıyla eğitim öğretime devam edilmektedir.

Cumhuriyetle Yaşıt Okul; Atatürk Ortaokulu

Neredeyse Cumhuriyetle yaşıt olan okul;1928 yılında daha sonra hastane olarak kullanılacak olan binada Midyat İlkokulu adıyla eğitim öğretime başladı. O dönem, öğrencilerin 3 yıllık eğitime tabi olduğu yıllardı. 1940 yılında şuan Kasaplar Çarşısı ve kıraathane olarak kullanılan iki katlı binaya taşındı.

1955 yılında B Blok olarak kullanılan taş binaya taşındı ve okulun ismi Atatürk İlkokulu oldu.1979 yılından itibaren öğleden sonraları aynı binada Midyat Devrim Ortaokulu da eğitim öğretim faaliyetine başladı.

Bu durum 1985 yılında kullanılmayan halkevi yıkılarak yerine şuan Mustafa Kemal İlköğretim Okulu A Blok olarak kullanılan yeni bina inşa edilene kadar devam etti. 1986 yılında eğitim-öğretime açılan bina Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu adını aldı.

1992 yılında A blok binasının inşa edilmesiyle Atatürk İlkokulu ve Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu birleşerek Atatürk İlköğretim Okulu adını aldı.

Her binası ayrı bir okul yoğunluğuna giren okulumuz, 2009-2010 eğitim öğretim yılının başlamasıyla ikiye ayrıldı.Okulun bünyesindeki A blok ve yeni yapılan D blok Mustafa Kemal İlköğretim Okulu adını aldı. Eğitim sisteminin değişmesi üzerine okulumuzun ilk ve orta kısımları ayrılmış; ilkokul kısmı Mustafa Kemal'de,ortaokul kısmı da Atatürk Ortaokulu olarak eğitime başlamıştır.

 

Okulumuz; il merkezine yaklaşık 67 km uzaklıkta olup,ilçe merkezindedir. Şehiriçi minibüslerle kolaylıkla ulaşım sağlanmaktadır. Eski Midyat tarafındadır. Genelde köylerden göç eden ailelerin oluşturduğu mahallelerde veliler tarım, hayvancılık, inşaat işçiliği gibi sektörlerden geçimlerini sağlamaktadırlar. Öğrencilerin birçoğu boş zamanlarında aileye katkı amacıyla çeşitli işlerle uğraşmaktadırlar. Okulumuzda yaklaşık 760 öğrenci ve 38 öğretmen bulunmaktadır.